lördag 29 november 2008

Kolbullar och isiga spöringar!

Klipper upp ögonen och funderar nyfiket på om kvicksilvret orkat sig i närheten av nollan. Bugar mig lojt mot ytterglaset och sneglar på den runda uppfinningen som hänger lite på sned. Mumlar en svordomsramsa över SMHI:s vinglande prognoser ännu en gång. Jaja....det kan inte bli sämre än bättre så bra, det är bara att klä sig efter behag. Till min glädje får jag knappt plats på parkeringen när jag kommer ner till Bergeforsen. Området är fullt med neopren och flytoveraller, vissa tappra individer druttar i med andasvadare. I ett av vindskydden bjuder förre arrendatorn och eldsjälen Olle Graneheim på gravad lax, kaffe, julmust och varm janssons, riktigt gött. De skickliga bjöd på kastuppvisning, tips och trixs inför dagens och kommande bataljer med bumlingar. Lidas Kolbullar? japp så heter de. Stekt fläsk med någon sorts pankakssmet ger en riktig energiboost, värmer gott i magen så man klarar av några minuter till i bistert klimat. Sen var det ju det däringa med fisket.......0 grader i vattnet -6 i luften ger dig chansen till två kanske tre vettiga kast sen är det isrensning av hela spöt. De som trotsade strömmande vatten utan reträtt tog båt taxi ut på grundkanterna och skördade de största framgångarna, två tappade fiskar. Jag själv fick nöja mig med en dragning i flugan med följande virvel som minne, Öring eller Harr förblir en gåta. Men med dessa herrar som sällskap kan man bara känna värme och gemenskap så vad betyder en missad firre. Trevlig tillställning med många engagerade sportfiskare som tar ställning mot ryckfisket i Bergeforsen. Tack för en riktigt trevlig dag!
Man vet aldrig vad nästa kast för med sig!

torsdag 27 november 2008

Flugfiskets dag Bergeforsen!

Skulle det nu mot förmodan vara så, Gud förbjude, att ni sitter i stugvärmen och är villrådiga över era kommande helgaktiviteter! Att tända ett ljus på första advent kan väl vara en plan det också, men det känns lite tunnt. Nä, riv fram flugspöt, smörj in linan med antifrysfett, greppa ett stadigt tag i neoprenvadarna, ta ett djupt andetag och bestäm dig för att utmana kylig HavsÖring i rinnande vatten samtidigt som du visar din ståndpunkt mot Ryckfisket i Bergeforsen. http://www.bazzflyfishing.com/Website/bergforsen.html ! Skitfiske på er.
Man vet aldrig vad nästa kast för med sig!

söndag 16 november 2008

Svidande konkurrens!

Många predatorer och få bytesfiskar ger mig en bra chans att lura bumlingen till hugg. Få predatorer och ett julbord av bytesfisk och andra sidan ger mig en nästan hopplös situation. Att sticka ut från mängden i denna anstorming av Nors och Strömming som nu fyller hamnbassängen inne i Huvudstaden är en riktig utmaning. Släpp in vilket barn som helst i en lösgodisbutik och stå sedan med torkad frukt och försök intala dom att det är lika gott....Jag kan bara tänka mig Havsöringens garv när han ser min stela tråkigt färgade onaturliga pinne svepa genom stimmen. Men jag försökte i alla fall och det är det som räknas!
Man vet aldrig vad nästa kast för med sig!

söndag 9 november 2008

Med frihet kommer ansvar!

Trodde i min enfald att jag var tidigt ute i jakten på silver denna dimmiga förvintermorgon. Då jag svänger runt hörnet tappar jag nästan andan! Hela perkeringen är full med flytoveraller och spinnspön.....Friluftsfrämjandet hade minsann vaknat tidigare än jag? När tankarna klarnat efter chocken smiter jag vidare till en annan del av kusten men det dröjer inte länge innan armén kommer stormandes runt hörnet. Jaha, då åker väl jag tillbaka dit jag tänkte vara från början då muttrar jag för mig själv. Sagt och gjort men si inte skulle det gå så lätt att få dänga skrot lite lagom ensamt inte. Där fanns tillkommet sällskap, det var värst, ja det är bara att gilla läget och fösas fram längs kusten tätt följd av likasinnade. Dags för fika, där jag trycker ner rumpan ser jag till min förvåning att det tydligen är någon som inte orkat göra rätt för sig. Om vi i fortsättningen skall kunna njuta av friheten i vår natur bör man förvalta det ansvar vi har blivit betrodda att vårda. Allemansrätten och strandskyddsregeln innebär inte att man kan lämna efter sig det man inte orkar ta hem. Kan man släpa dit det kan man också bemöda sig med att släpa hem det igen! Hade den som lämnade detta efter sig struntat i de två sista vågorna så kanske han/hon hade orkat lyfta med sig skräpet till tunnan! För övrigt så, vad jag vet, så gick vi alla hem tomhänta med endast skräp i ryggsäcken.
Man vet aldrig vad nästa kast för med sig!

söndag 2 november 2008

Börsnoterat väder!

Lågkonjunkturen slår hårt på ekonomin runt om i världen. Frågan är om inte vädret följer hack i häl? SMHI har det inte lätt att hinna med i svängarna mellan storm, snö, regn och sol om vartannat. Borde man inte börsnotera vädret också, släng in ett par börshajar i Smhi-studion så karusellen gungar igång ordentligt. Det verkar vara svart eller vitt vart man än vänder blicken, fredagen slets i småbitar av hård vind, regn och tsunamivågor. Lördagen blev yang i förhållande till fredagens yin, sol och lätt bris. Det är inte så konstigt att fisken blir yr i mössan och varken vet ut eller in. Är det huggperiod eller skall sjön frysa till is? Ska jag jaga spigg eller löja, simma ytligt eller på djupet? Och än värre blir det för en stackars fiskare som inte vet vad F-n han ska kasta i sjön för att fisken ska bita i. Vädret är ur led, så också vårat fiske-ego. En hel helg förlöpte och det enda som fick känna på hullingen var en stackars felkrokad spigg. Nä, nu gäller det att skaka av sig detta och lägga allt i minnesbanken som även den har toppar och dalar. Nya tag!
Man vet aldrig vad nästa kast för med sig!