lördag 31 januari 2009

En chans med möjligheter !

Nytt försök, nya tag, nymåne!
Några timmar hinner jag tillbringa längs Bråvikens kust innan solen åter lägger en dag till historien.

Denna historiens dag blir inte så annorlunda än de jag tidigare upplevt med flugspöt i hand. Men å andra sidan har siktet varit riktat åt ett annat håll denna helg.

HavsÖring kan jag jaga så länge det finns öppet vatten men isen vet man inte hur länge man får ha kvar. Jag har svårt att bara ha ett verktyg till förfogande när jag ger mig ut, alla möjligheter måste tillgodoses. Dyker ett HÖ läge upp vill jag inte stå 10 mil från ett vilande spö i garderoben, nu fick jag en chans och redskapen var med. Det gav inget men det kunde det ha gjort.
Det är morgondagen jag siktat på, en dag på isen i regnbågens tecken. Inte mitt favoritfiske men även det harmoniskt, spännande och fridfullt.
I en tagen chans finns alltid en möjlighet, en missad chans var en möjlighet du förlorade ;-)

söndag 25 januari 2009

Sillbio!

Pulveriserat vatten, dis, dimma, stoft. Den letar sig in i alla skrymslen som möjligen kan absorbera fukt. En rysning elektrifierar kroppen som snabbt svarar med ståpäls. Huvudstaden känns blöt, dov och seg på ett snorigt sätt. Efter en veckas flunsa och frossande i Havsöringens Hemligheter flödar abstinensen ur öronen.
Måste bara ut och vädra redskapen. Ett kast räcker, kastdobben kommer tillbaka i två delar.
Hmm, det här börjar ju bra! Ett objekt i vattnet drar till sig min nyfikenhet. En Tv-dosa....Fantasin skenar! Sidärja, inte undra på att fisken vet vad vi håller på med. De smygtittar naturligtvis på Fiskedrag, jakt & fiske mm. Alla nya knep o trix reflekteras direkt ner till invånarna i den undre världen. Timmar kommer timmar går men det är bara fukten innanför overallen som får mig att kvickna till med jämna mellanrum.
Förvånade turister stannar upp i sina fotoorgier när en mörk gestalt smyger in på Stadshusområdet. Jag verkar vara lika exotisk som jultomten. Tissel, tassel och fnitter surrar i den mättade luften.
Det var jag som fick ge bort en turistupplevelse istället för att bli bjuden på en Öringupplevelse denna dag. Men de bju ja på!
Man vet aldrig vad nästa kast för med sig!

söndag 11 januari 2009

Historiskt HavsÖringsfiske!

Den värsta nyårshetsen efter Öring har lagt sig till ro, endast de inbitna opportunisterna svingar sina lansar i de gamla konungarnas strömmande vatten. 1317 kastades hertigarna Erik och Valdemar i fängelsehålan av Kung Birger för att dö den plågsamma svältdöden.
Spösvingarna blev dock sura och drev Kung Birger på flykt till det heliga Öringlandet Gotland. Hans vistelse blev dock här inte långvarig utan blev tvungen att söka allians hos Danskarna. Kan det vara en slump att Öringfisket är så bra på Gotland och Danmark? Har Birger något med detta att göra? Naaaaa.........inte då, men frågan återstår.
Varför kliver en handfull dårar ut i vatten som håller 0 grader när det äntligen blivit +5 i luften?
Ja si det kan bara vi svara på ;-)

måndag 5 januari 2009

Köldstel Regnbåge!

Både art och naturfenomen söker värme. Fisken går till djupet för att hitta några extragrader. I dimmslöjorna som bildas av det varmare vattnet mot den kalla luften lyckas solen skrämma fram regnbågen trots tidig morgon och -9 grader. I början av Januari, ovanligt?
Ja kanske, inte helt, men nästan. En räkapterad Spättan glider ner mot botten.



Kanske kan man fresta en HavsÖring på pimpel? Kylan kryper snart in under sulorna och tårna börjar klaga. Spinnfiske är en omöjlighet, en jägarvals och värmen stiger åter innanför alla lager. Gröna Lund har lagt sig för vintervila för länge sedan. Blir det uppskjutet, fritt fall eller en rejäl bergodalbana? Ja, det skall bli mycket intressant att se vad 2009 har att erbjuda en något galen fiskefantast.
Man vet aldrig vad nästa kast för med sig!