söndag 13 september 2009

Outside the Box !

Evinruden puttrar på och skjuter mig fram över Bråviken, det är höst på gång. Vattnet tappar badtemperatur för varje dag som går och har en klar blåggrön nyans. Siktdjupet är enastående, grynnor och grund ser ut att ligga bara cm under ytan.
Det pirrar i kroppen, jag har siktat in mig på djupet idag. Kan det vara så att Torsken är tillbaka. Ja, det måste provas i alla fall. Då mellantiden för HavsÖringen ännu inte är över måste jag kliva utanför ramarna och prova lite udda ting. Höstströmmingen är tydligen på väg in i viken, en och annan råkar fastna på pirkens vinglande dans över botten.
Det suger till, det känns inte som strömming, inte heller något yrväder men ändå lite konstig tung snurrande känsla.
Mycket har jag fantiserat om att få i djupets mörka vatten, men inte denna lilla krabat. En Hornsimpa har fattat tycke för pirken i jakten på en saftig lunch. Vi stirrar förvånat på varandra! -Det var som tusan! Säger jag menande som om jag skulle få ett svar tillbaka av denna taggiga, knöliga och vackra fisk. Ja, jag tycker faktiskt att den är vacker i hela sin fulhet.
Det visar sig snart att det fanns fler hungriga monster i djupet. En efter en gapar stort efter mitt bete och får sig en resa fram och tillbaka till obesökt mark för oss båda. Man vet aldrig vad nästa kast för med sig!

söndag 6 september 2009

Laxen i strömmen....

.....den finns ännu bara i drömmen! Mången är vi som delar tankarna om en vild stridbar lax i slutet på linänden. Jag, Andreas och Olle, alla tre ärrade betongkrigare med märkbara spår och repor i själ och benmärg från dagarna bland strömmens gråa väggar. Alla med glimten i ögat och hoppet hängande som en god vän över axeln. Men det vill sig inte! Inte idag heller.

Ideer, teorier, historier rullar på och var det inte en fisk som visade sig där...? Alla stirrar till för en kort sekund, jo en firre var det allt men resultatet var inte en klagande klinga av komposit....nä denna är fortfarande fri, fri som fritt fiske i strömmen. Är det inte rätt så fantastiskt att vi kan fiska Lax och Havsöring mitt i cenrala Stockholm, vilken mer huvudstad i världen kan stoltsera med det?
Man vet aldrig vad nästa kast för med sig!