torsdag 28 april 2011

Pallfiske på hög nivå!

Mnja, lite humor då fisketorkan slår till höjer moralen.
Döm om min förvåning då en Brax drar i sig min Heksen med full aptit. Äter Brax så stor fisk? Teorier och sanna som osanna historier ruller upp bakom ett solgassat skjul.
Färger mot en grå bakgrund......något bekant med detta, ser ut som i bonkaträsket, familjärt och mysigt, nä fy tusan här regerar miljonårig fosil och står för den briljanta grånyansen....klass ska det vara!
Kentas silverfisk går till väders med slak line som resultat, ett par kontakter och en missad pallklykaÖring blir dagens facit.

I morgon är en ny dag, nya möjligheter.

Man vet aldrig vad nästa kast för med sig!

onsdag 27 april 2011

Nordan och Silver !

Tillbaka trampande kalsten och fosiler hoppas vår trio på blank Öring. Av någon outgrundlig orsak vänder vinden precis lagom till vår ankomst till Nordan. Vädran skvallrar om att det skall hålla i sig till Måndag och vrida över till Ostlig, då har vi åkt hem. Kan någon förstå hur man kan pricka in detta varje gång man skall ut och dänga krycka?

Men men, än så länge stormar det inte i alla fall, men det kommer väl det också!
foto: Kenta

Den blanke höll sig undan denna dag men en ärrad BesaBertil Högg hårt i Heksen och gick snabbt åter. Det verkar som om den stora strömmen är över vad det gäller Öringjägare på ön, men det får vi se imorgon då vi blir bilburna runt ön i jakten på glitter.

Man vet aldrig vad nästa kast för med sig!

söndag 17 april 2011

Blank eller Vild ?

Nej, ingetdera faktiskt. Fjällen lossnar men den är tillblänkt, dvs BonkaBlank, i träsket skulle den av många tas som blank men den har en del kvar till den är riktigt blank. Vild! Nej inte det heller, fettfena ja, men ryggfenan skvallrar om annat, en markant knäck är ett förmodat bevis på odlad fisk.
Man lär sig nya saker hela tiden och jag hade tagit den för blank för ett antal år sedan jag också, idag är jag visare och kunskapsbanken rikare. Den hade säkert dugit som matfisk men jag valde att ge den ett tag till i vattnet.

Jobba kämpa, snart rasslar skinande fjäll.

tisdag 12 april 2011

Gotland föser samman!

Jag har tydligen en dragande kraft till Nordanvinden. När vinden kliver på värre än en turbotrimmad Carolafläkt, ja då är det jag som står på pallen i ett försök att lura HavsÖringen.


Då hela Västkusten står i svåra bränningar sker en annan utmanande prövning, att hitta en plats att fiska på! Inte för att det inte finns gott om platser, nej! Men det föser ihop alla tillresta Öringfantaster på Östsidan. Foto Juha Aura


Dessa har blivit allt fler år efter år och kommer från hela norra Europa. Då blir det helt enkelt trångt "i Gotland mått mätt" men det är en utveckling som man måste finna sig i helt enkelt. Fiskehistorierna var dock ett ekande lika samanfattande från de tillresta. Trögt och riktigt trögt, samma lika var det för undertecknad med sällskap. En vacker efterlekfisk fick dock syna kameralinsen innan han gick tillbaka. Foto Juha Aura

Då vi smiter in på en smal grusväg och tror oss vara för oss själva så tittar det fram en figur bakom ett strandskjul. Vi tvärnitar, lägger i baken och inser att platsen är upptagen. Filuren tittar till, ser vår reaktion och börjar stega mot oss. Vi stoppar bakåtrörelsen, det visar sig vara en av guiderna från Fish your dreams med 2 finnpajsare i släptåg. På glatt gotlänskt vokabulär talar han om att de skall gå åt ena hållet så vi kan gärna gå åt andra hållet så slipper vi åka tillbaka.


Vi tycker så klart att det är en vänlig gest och trampar gladeligen ut i det klara vattnet. Det blev dock inget här heller. Men vem är jag som klagar, vi hade strålande sol och sköna fiskekvällar. Det kunde ha varit mycket värre. Drygt 2 veckor kvar sen står jag där igen.

Man vet aldrig vad nästa kast för med sig!

söndag 3 april 2011

Matematisk Fisketeori !

I stort sätt så finns det alltid Lust. I större utsträckning finns det aldrig Tid! Men ibland "sällan" men ibland finns det Tid men ingen Lust?

Om Olust och Otid ger både Lust och Tid, lika två minus blir plus, det borde resultera i mer fisketid. Är det inte bara att övertyga den mentala delen av hjärnan att Olust är Lust och Otid är Tid? Denna ekvation infinner sig dock betydligt mer sällan än Otid och Lust som står för merparten av summan TidLust.

Låt oss säga att:

Tid och Lust ger Fiske,

Otid och Lust ger Inget fiske,

Tid och Olust ger Fiske (Egen mental övertalning),

Otid och Olust skulle matematiskt ge Fiske!

Det ger alltså 3 mot 1 till förmån för fiske. Kanske kan det vara en fiskares relativitetsteori?

Hur som helst, när Tiden är mindre än Lusten så blir det Bonkatimme i strömmen och det kan ge ett rungande resultat!

Jag har alltid tanken att det kan bita i första kastet. Detta resulterar ofta i att koncentrationen har en nedåtgående exponentiell kurva. Denna dag fanns ingen kurva, det blev en tangent med horisontell riktningskoefficient, rak som ett spett. Första kastet, tredje kastet och inom en knapp timme hade tre B3-Öringar synat ytan med topp på 5,1 kg.
Vilken härligt uträknad dag!

Man vet aldrig vad nästa kast för med sig!

fredag 1 april 2011

Linkorg för en spotstyver !

En söndag på Ikea! En lönesöndag på Ikea!! Nej du, aldrig i livet!!! Men så blev det, 3 mot 1 och det vara bara att vika ner sig. Trängsel, vagnar och en omänsklig samling grova kassar som svingas hej vilt utan en tanke på att det finns andra människor här i världen. Mitt i allt grumlande elände stelnar jag till, men vad skådar mitt trötta öga.... En Linkorg! -Det är en barnpall! säger de andra. -Nej! det är en Linkorg, det ser väl jag hur lätt som helst! Ett stadigt grepp och resten av vistelsen är inte alls så förfärlig. Jag har nämligen fullt upp i mina tankar om hur denna skall bli så bra som möjligt.


Bauhaus får bistå med silikon pipar a 5 kr/st och snabblim. Ett gammalt vadarbälte finns i garderoben. Borrar finns lite var stans i verkstaden. Då kör vi!

Efter lite borrande för linavskiljare, vattendränering och Bälte kapas piparna i godtycklig längd. Putsa runt, tvätta av.
Fram med snabblim och pytsa på runt piparna, montera. In med vadarbälte och vips så är vi klara. Summa summarum ca 60 kr exkl Bälte.

När jag senare letar runt lite på nätet ser jag att fler har hittat denna guldklimp på Ikea runt 2008, men jag tycker den är tillräckligt bra för att uppmärksammas på nytt.

Jag säger April April till dyra Danska Linkorgar. Nu skall jag ut och sutta!