måndag 16 september 2013

Den Gröna faran !

Det finns gott om flugmönster men det verkar som om det i dags datum bara finns 2 Gröna Faran. Gösta Larsson som är far till den första vilken jag inte visste av innan jag kluddra ihop min egen design.
Nu finns det egentligen inte någon direkt likhet mellan flugorna förutom den gröna färgen. Men en sak är säkert, det fungerar riktigt bra. Kanske borde jag fundera ut ett unikt namn till min kreation?

 
Nu är det ju så att denna fluga inte kan eller snarare sagt bör inte fiskas på traditionellt nymfvis eller torrt som ni kanske förstår. Nej det krävs lite andra tankar bakom denna förförelse. 

Den skall fiskas snabbt! Forsnackar med bra drag i vattnet. Från ankelhöjd till midjan, ja till och med djupare bara det drar bra i vattnet. Fullt utkast i 45 graders vinkel nedströms men stram lina och låta flugan pila snett in i strömmen.

Det är inga snälla hugg, det smäller bara på....pang! Det är nog sättet den fiskar som inte ger fisken en chans att fundera så mycket på vad som brinner förbi. Kanske ska den döpas till något snabbt?
 
Jag får nog fundera lite på det.

söndag 1 september 2013

I Glomma bland Harr o Öring !

Det är åtta år sedan jag sist blötte flugan i Glomma Älv. Tiden går fort.
Då en mer oerfaren flugviftare än idag men med samma längtan och förväntan av ett rinnande vatten förbi den svenska landsgränsen.
Det är något speciellt med rinnande vatten, torrflugor och vakande vild  Harr och Öring. Spänningen att följa flugans lugna flykt på ytan över StorHarrens djuphål kan vara riktigt nervpirrande. Jag kan dock ha ett otåligt sinne  mellan varven, tar inte fisken är jag inte sen att knyta på lite allt möjligt på tafsen.
På min första resa till Tjuonajokk så hade jag lite knasiga ideér vid bindstädet. Då mina fiskebröder knöt på superpuppor, myror och Europa 12:or så laddade jag med min egen kreation som de andra så småning om började kalla "Gröna Faran". Denna lite udda HarrFluga visade sig vara otroligt effektiv om den fiskades rätt.
 
Frågan var om den skulle vara lika fångstgivande i den Norska Glomma Älv?