tisdag 7 september 2010

Genmanipulerad Lax !

Majs och andra grödor har ju varit på tapeten en längre tid. Nu kommer vi till Laxen, gener från andra arter med snabbare tillväxt skall få laxen att växa sig stor och stark på halva tiden.

Hur påverkar det vildlaxen om den manipulerade Laxen rymmer från sina kassar, inte alls påstår Aqua Bounty. - Vi gör fisken steril.
http://www.nyteknik.se/nyheter/bioteknik_lakemedel/bioteknik/article2468357.ece

Jasså! Men vad bra, hur skall ni då kunna krama den på rom och mjölke. Då behövs det vild eller annan odlad fisk bara för att tillverka en hybridart! Någon i ekvationen haltar tror jag. Det kommer alltså att behövas dubbelt så mycket foder som normalt bara för att tillgodose denna art. Foder som måste tas från haven vilket redan idag bidrar med ett sinande urtag.

Borde man inte behöva dubbelt så många odlingskassar också, jag tror ju inte att de låter all fisk gå i samma kassar för att sedan jaga runt i kassen för att hitta den fisk som skall säljas som gödkyckling. Blir det dubbelt så mycket Laxlus då och dubbelt så hög risk för sjukdomar?
Visst jag har inte alla fakta, jag bara spånar och funderar.

Förlåt mitt språk, men jag blir heligt förbannad på denna kortsiktiga profithunger som omger oss. Varför inte satsa på att få igång naturen på det sätt den en gång var och förvalta det underlag vi en gång fått. Det har bevisats gång på gång att ett vilt välmående vattendrag är långt mer produktivt och lönande för samhället än både yrkesfisket och odlingar.

Visst det måste finnas fisk både i frysen och över disk i affärerna. Nä! måste det egentligen det. Jag skulle inte ha något emot att några dagar innan jag bestämt mig för att äta fisk som jag INTE fångat själv gå och beställa över disk för att senare hämta den. Istället för all den fisk som inte blir såld och kasseras till ingen nytta. Detta gäller även andra varor.

Överkunsumeringen är en riktig slamkrypare och kommer att bli vår död, lev gott så länge det finns något att äta.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller fullständigt med dig i dina funderingar och analyser.

Först när vi skövlat moder Jord på alla tillgångar så inser vi att det inte går att äta pengar.

/Tedden