lördag 11 april 2009

Trångt och öde!

Då invasionen blir mer och mer påtaglig "även vi ingår ju i den skaran" smider vi kluriga planer på att frångå alla HotSpots runt ön. Det måste finnas guldklimpar som inte gemene fisketurist hunnit hamra hål på med sitt ihärdiga suttande. Fram med kartan och luppen, de minsta små röda trådarna över Gotland tokgranskas. Efter lite tisseltassel, snällprat med markägare och leriga bilturer står vi framför en öde kust. Inte den minsta kontur av spösvingare så långt ögat når, Gött!

Det känns som obruten mark och entusiasmen stiger åter. Resultatet låter inte dröja på sig allt för länge. Följare och snabbnaffs övergår i vilda hugg vid pallkanterna. Fiskar går tillbaka och en fisk får bli mat. När de väl beslutade sig för att bita i så var det med beslutsamhet. Men med lite klur och hemmagjorda operationsverktyg kan jag släppa tillbaka fisken utan att jag behöver ta i den och som grädde på moset så hålls mun öppen under ingreppet, bara att släppa ner och låta fisken gå. Smidigt och skonsamt.
Väl tillbaka vid basstationen med tankar om ett sista kvällspass möts vi av, ja en smärre armè av likasinnade som packar för dagen.
Vi låter vattnet vila en längre stund men sätter oss senare på en sten och muttrar lite i kör om att det är ingen ide att sutta vidare. Från ingenstans bryts den blanka ytan av en projektil rätt upp i luften. Våra blickar möts och i samma sekund står vi vid pallkanten. Ett lätt knack i draget bara metrar framför mina fötter, ytan bryts återigen av en virvel, några vevtag till och en grov plog följer efter draget. Han missar precis innan jag måsta lyfta.
Sen brakar det loss, kast efter kast är fisk på, hoppar av släpps tillbaka. Alla är blanka som stål, vansinningt roligt. Ett långt kast har lagts ut, till höger kommer ännu en raket upp ur vattnet. Han hade kurs mot mitt drag ylar jag ivrigt till Tedden, SMACK, full fart mer flygfisk än HavsÖring.
Vattnet återtar sitt grepp om lugnet och racet är över. Detta är HavsÖringfiske när det är som bäst. Vilket avslut på en otroligt härlig dag.
Man vet aldrig vad nästa kast för med sig!

8 kommentarer:

Jari sa...

Härlig läsning, men som sagt..jag har mitt framför mig ännu.

teamnappet.se sa...

Kul att ni träffade rätt.
Synd bara att fler hittade till det stället.

Herr D sa...

Ja jari, så är det välan. en junar, suger och smuttar på det goda :-)

Pierre, det är ett erkänt ställe för Öring, det var inte på det lilla hemliga stället det blev race, det gjorde det mer intressant faktiskt. Nu vet man med säkerhet att det går att träffa rätt även fast ytan rörts om hela dagen. Den fisk som kommer in vet ju inte om det som hänt där tidigare, det gällde bara att ha lite tur att vara på plats vid rätt tid :-)

Jari sa...

Tack för att du gav mig en spark i röven, premiär fisket avklarat för den här gången.

Herr D sa...

Härligt Jari! På dom bara :-)

Rolf sa...

Nu blir man sugen och fiska, men vi har inte lika bra fiskevatten här. Vi får se om det blir någon tid över i helgen.

Ha en bra dag
Rolf

Magnus sa...

Ser så himlans gött ut! Får dra mig österöver till Öland nästa år hade jag tänkt i jakt på lite blankt ;) Du väcker ett fiskesug med härliga bilder som vanligt!

Herr D sa...

Tackar för det Magnus, det är alltid kul om man kan inspirera lite, ut och jaga :-)