fredag 8 maj 2009

Betong Race !

Inga förväntningar, inga krav, endast förhoppningar strömmar i blodet då jag parkerar vid en av Betong träskets hot spots. Turen i Onsdags gav en otroligt stark 45:a och några stötar. För att inte fresta Smolten som nyligen sats ut har jag grovt artilleri på linänden. Inga förväntningar! Solen står högt och det blåser friskt. En stöt, en bredsida. Det blir en första bekantskap av en tid i strömmen jag aldrig upplevt.

Det biter i! Ännu en stark liten rackare visar vad en Öring kan bjuda på. Men si där! Vi har finbesök i strömmen. En FettFeneprydd silvertorped får ögonblickligen gå tillbaka till sina göromål i det Mälarblandade ÖsterSjön. Riktigt kul att se en vild fisk på besök. Visst, han kan ha smitit från sin baneman med nagelsax innan frisättning, men jag väljer att tro att den är vild. Det känns bättre.
Flera fiskar går tillbaka efter riktiga bataljer och huggen duggar tätt. Jag står både stum, förvånad och lyrisk i denna kavalkad av huggvillig HavsÖring. Till slut gungar det tyngre och Beastmastern bockar så där härligt följsamt. En lagom matfisk får följa med hem till frysen som sedan länge gapat tom på nyfångad fisk.

Huggen klingar av och jag bestämmer mig för att göra ett par kast till innan jag…….Smack!! Tvärnit! Nu står jag med en ostbåge i handen. Tunga gung drar ut lina meter efter meter, en kraftig virvel bryter ytan och en bred rygg välver 50 meter ut i strömmen. Vid det här laget har jag maxpuls! En turist påpekar att den fisken är det klass på.
Jag svarar något småstammandes att det tyvärr är rätt ofta att just dessa går förlorade. I samma ögonblick går Öringen upp till ytan, virvlar runt, knycker till och något glimmar till vid ytan. Tomt! Huj vilket elände, Bumling kliver av igen.
Men en dag som denna är det svårt att känna frustration, det blir inte mycket bättre än så här. Inte här, inte i strömmen.

Jag är glad, nöjd och tacksam att få uppleva dessa dagar då allt stämmer. Det gör att man orkar vidare de dagar, veckor som allt känns tomt och öde.
Man vet aldrig vad nästa kast för med sig!

11 kommentarer:

Micke.S sa...

Visst är det härligt med överaskningar när man inte har så högt skruvade förväntningar:)
Vi hörs /Micke.S

Missbehaving sa...

Jag har inte tänkt på det tidigare men det är väldigt trivsamt att läsa det du skriver, det är väldigt bra beskrivningar av saker och ting...funderat på att bli författare? :-)

Herr D sa...

Visst är det Micke! Det är dessa dagar som sitter djupast i en fiskesjäl :-)

Nähädu Miss! Det finns de som kan detta mycket bätre än jag. Men tack för det, kul att du finner läsningen trivsam :-)

Jarkko sa...

Fin havsöring du fick :)Kämpade den bra?

teamnappet.se sa...

Attans skit att det alltid är de större som kliver av.
Men det är tur att jag är fiskare själv för jag vet att detta händer allt som oftast.
En icke fiskare skull nog inte tro på det iaf, inte lika lätt!.
Men det är ögonblicken man kommer ihåg vid sådant fiske, och inte "förlorad" fisk.
Ha det gött..

Herr D sa...

Den gav sig inte i första taget Jarkko!

Visst är det så Pierre, Kanske är det bra att de stora oftast kliver av, de är ju som mest värdefulla :-)

Honken sa...

Håller vissa dagar är det lättare att ta motgångarna. Men någonstans inombords gnager ändå den där känslan av frustration över en förlorad fight.

Jari sa...

Ingen större tröst, kanske? men det finns en himmel för tappade fiskar med.

Magnus sa...

Vilket gott fiske du verkar ha haft D ;) Antar att fiskesuget var på helspänn efter resan? Jag som aldrig fiskat havsöring undrar... Vad är det för vikt på en havsöring på 45? Ha det!

Herr D sa...

Halloj Magnus!
Ja nog var det kul alltid. Men det varar inte i en evighet, fiskade varje dag den veckan men det blev stadigt sämre enda ner till ingenting som sig brukar. men men.
En Öring på 45 som är minmått på västkusten bör väga 1000g i alla fall. det ger en konditionsfaktor på 1.1 man brukar säga att en öring skall ligga över 1 på fulton skalan för att klassas som ok.
Ut o prova det är görkul ;-)

Konferens västkusten sa...

Bra! Nice post. mycket informativa tips. Detta kommer att hjälpa många människor. Tack för utstationering.