måndag 10 oktober 2011

C&R på Moral vid P&T

Finns det något förhållande mellan C&R och P&T i de stora sjöarna?
Visst! Om du mot förmodan släpper tillbaka en fisk i en p&t sjö så är det c&r. Det finns ju faktisk sjöar/vattendrag som uteslutande har c&r som regel även fast det är ett p&t vatten. Men mer då?
Ja, nu börjar det bli knepigare. Om vi fiskar i de stora sjöarna eller Östersjön där fritt handredskapsfiske råder då? Ja, släpper vi tillbaka fisken vi lyckas kroka då är det c&r, men kan det kallas för ett p&t vatten?
I vissa lägen skulle jag säga, ja! Det är ingen hemlighet att det stöd-inplanteras HavsÖring och Lax i våra Vatten, både i de stora sjöarna samt Östersjön. Detta för att gynna fisket i det stora hela. Egentligen inte för att bevara eller hjälpa en population som är på väg att sakta dö ut. Näe, just för att vi skall få ett bättre fiske. Dessa odlade fiskar vill man inte att de ska virra sig upp i lekbäckar och vilda revir av naturella populationer, just för att inte besudla de gener en ”ren” fisk bär på.

Motsägande? Ja, kanske. Men nu ser det ut så och kommer att göra en lång tid framöver. Vad gör man då med en fisk som är framtagen för att gynna ett fiskande folk? Den skall väl ätas upp?
Då kommer nästa pilsner. Äta lekfisk, moraliskt förkastligt eller bara otjänlig som föda? Här får man nog titta lite närmare på i vilken pool man leker samt vad man själv anser vara sin egen riktlinje.
I ett ”vilt” vatten är det inget snack, fisken skall tillbaka (om den är vild). Är det däremot en broiler då skall den upp! Eller? Här måste man tänka till. Är det en efterleksfisk har den med stor sannolikhet redan ställt till det i barnkammaren och är otjänlig som föda. Borde den få gå tillbaka och förhoppningsvis bli blank för att senare hamna fet och fin på middagsbordet? Eller nackar vi för säkerhets skull så den inte kommer tillbaka nästa år och förstör igen?
Om det är före leken och det inte råder fiskeförbud där du fiskar men lekån är i närheten så är den förmodligen på väg upp och borde således också hamna på matbordet för att inte kunna ställa till det för den vilda fisken.

Sen finns det då vatten där fisken inte har en chans att reproducera sig och där isättningar görs årligen. Ett sådant vatten är jag ofta vid, Stockholms Ström. Här blir det inte många yngel till världen. Kan hända att en och annan fisk tar sig in och härjar runt i Mälarens lekvatten men de är nog lätträknade.
Detta borde med lite vilja kallas för ett p&t vatten. Fisk sätts i och fisk tas upp. En fisk som vandrat in i strömmen utan att påbörjat leken har fortfarande gott om fett på kroppen och torde inte vara helt fel att servera med lite goda primörer. Men är det rätt att nacka den? En fisk som gått in i leken och som stått och skrotat en längre tid har däremot förbrukat det mesta av fettdepåerna och blir inte samma gastronomiska upplevelse. En efterleksfisk bör man inte ens fundera på att lägga på matbordet.

Hur gemena man gör i det här fallet är helt och hållet upp till densamme. Det är trots allt inte olagligt att avliva lekfisk. Jag personligen låter färgad fisk gå tillbaka men det är mitt förhållningsätt och jag predikar inte hur andra skall göra i dessa p&t vatten men jag informerar gärna. Jag har själv under min begynnelse som HavsÖringsfiskare tagit upp tveksamma exemplar av ren okunnighet, men man lär sig med tiden.
Man vet aldrig vad nästa kast för med sig, det kan vara en Blanking J

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan trevlig havsöring du har fångat!! :)

Kolla gärna in på min nya hemsida har byt namn från flugfiskaren89 till www.flugfiskesnack.se

MVH: Jarkko och skit fiske:)

Herr D sa...

Halloj Jarkko
Jodå, jag har varit där och kommer att fortsätta snegla på dina äventyr :-)