lördag 29 november 2008

Kolbullar och isiga spöringar!

Klipper upp ögonen och funderar nyfiket på om kvicksilvret orkat sig i närheten av nollan. Bugar mig lojt mot ytterglaset och sneglar på den runda uppfinningen som hänger lite på sned. Mumlar en svordomsramsa över SMHI:s vinglande prognoser ännu en gång. Jaja....det kan inte bli sämre än bättre så bra, det är bara att klä sig efter behag. Till min glädje får jag knappt plats på parkeringen när jag kommer ner till Bergeforsen. Området är fullt med neopren och flytoveraller, vissa tappra individer druttar i med andasvadare. I ett av vindskydden bjuder förre arrendatorn och eldsjälen Olle Graneheim på gravad lax, kaffe, julmust och varm janssons, riktigt gött. De skickliga bjöd på kastuppvisning, tips och trixs inför dagens och kommande bataljer med bumlingar. Lidas Kolbullar? japp så heter de. Stekt fläsk med någon sorts pankakssmet ger en riktig energiboost, värmer gott i magen så man klarar av några minuter till i bistert klimat. Sen var det ju det däringa med fisket.......0 grader i vattnet -6 i luften ger dig chansen till två kanske tre vettiga kast sen är det isrensning av hela spöt. De som trotsade strömmande vatten utan reträtt tog båt taxi ut på grundkanterna och skördade de största framgångarna, två tappade fiskar. Jag själv fick nöja mig med en dragning i flugan med följande virvel som minne, Öring eller Harr förblir en gåta. Men med dessa herrar som sällskap kan man bara känna värme och gemenskap så vad betyder en missad firre. Trevlig tillställning med många engagerade sportfiskare som tar ställning mot ryckfisket i Bergeforsen. Tack för en riktigt trevlig dag!
Man vet aldrig vad nästa kast för med sig!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, det var väldans med is i ringarna. Nåja, du fick kolbullar och trevliga bilder iaf.

/T

Jari sa...

Ser jag rätt? inget vidare skjuts på vattnet så här års. Får hålla med att det var en bra grej att visa hur riktiga sportfiskare gör.

Herr D sa...

Ja, det var nog det kallaste flugfisket jag upplevt än så länge.

Vattnet gled sakta och lugnt jari, precis lagom för att inte skinna sig.

Anonym sa...

Laddar du? Snart är vi där igen...

http://elmerfishing.com/sw/videogalleri/videogalleri/vattern-2007---julgrisen.html

/T

Herr D sa...

Oshh, vad det skulle sitta fint, ska badanka med tycker du :-)

Anonym sa...

Ha, om du kan frysa ner pungen vadandes i Bergeforsen så kan du allt plaska runt i badankan på Vättern också! Ankan skall med, särskilt nu när vi skall bo så bra till.

Jag har fått riktigt bra info ang. vår nya UFA....Nyfiken??

/Micke

Honken sa...

Härligt med lite tappra själar som trotsar kylan. Är sjukt fiskesugen nu, men jag har inte fått tummen ur och fiskat. Är lite sugen på Älvkarleby, får se vad det kan bli.

Herr D sa...

Nyfiken.....bannelse jag spricker, Ankan åker med :-)hmm...nä vänta nu..hur brukar det vara när jag ska ut....

Honken, Ladda om asiaten med nytt gummiband och ge dig iväg på äventyr, det gör dig gott, skitfiske ;-)

Anonym sa...

Jaha Herr D.
Bilen är packad och full av spiggimitationer,imorgon drar vi Lax!
Jag förstår att du kommer några timmar senare än mig till Vättern...så ät inget efter vägen, du kan få lite rökt nyfångad lax istället!
Öhhh...tillbaka till verkligheten, vi handlar käk gemensamt i Ödeshög tycker jag. Väl mött.

/Micke

Herr D sa...

Tjohoja! Laxen ska upp, Någon gång måste det ju bita i så det sitter tycker jag, kan ge mig på att mattläggarn drar en före oss....;-)